
BAYRAKLI HALİT ÖZPİRİNÇ ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERİ İLE AVRUPA’DA GÖZ KAMAŞTIRDI
BAYRAKLI HALİT ÖZPİRİNÇ ANADOLU LİSESİ’NİN AVRUPA ÇIKARMASI
“MÜLTECİLERİN SESSİZ SÖZLERİ !”
Okul adına gecesini gündüzüne katarak öğrenci ve öğretmenlerle birlikte Avrupa çıkarmasına katılan Proje Genel Koordinatörü Fizik Öğretmeni Nalan SEZİŞLİ ve Okul Müdürü Cesim ZEYDAN
Erasmus+ KA201 Stratejik Okul Eğitimi Projeleri 2019 Başvuru döneminde TR Ulusal Ajansından hibelendirilen ve İzmir-Bayraklı Halit Özpirinç Anadolu Lisesinin Lider Kuruluş olarak yer aldığı, Belçika, İtalya, Portekiz, Romanya ile İspanya kurum ve okullarının ortaklığında gerçekleştirilen “Silent Words Of Refugees Do! SWORD” projesi kapsamında 24 ay devam eden süreç boyunca toplamda 75 öğrenci ve 50 öğretmen AB projelerinde çalışma deneyimi kazanmışlardır;
Proje Kurgusuna bağlı olarak;
“Ortak ülkelerdeki mültecilerin entegrasyonu ve eğitim politikaları ile ilgili sosyolojik/psikolojik araştırmalar, mültecilik/göçmenlik gibi küresel meselelerin çözüm yollarının araştırılması ve mültecilerin sosyal düzendeki yeri ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Mültecilerin kültürel kimliklerini koruyarak, farklı bir kültürdeki toplumlar ile iletişiminin geliştirilmesi yönünde hareket edilerek puzzle'ın en büyük parçaları oluşturulmuştur. Projede, okul çağındaki mültecilerin eğitim sorunlarının, sosyal dışlama ve ayrımcılık ile mücadelenin, okullarda verilecek eğitimin amaçlarının ve oryantasyonun belirlenerek sınıf iklimlerinin oluşturulması ve daha iyi koşullarda diğer öğrencilerle entegrasyonlarının nasıl sağlanabileceği ile ilgili fikirlerin üretilmesine odaklanılmıştır.
Sempozyumlar, sunumlar ve atölye çalışmaları ile hedef kitleye günlük hayata vE yaşama karşı korkuların aşılarak dirençlerin yükseltilmesi anlatılmaya çalışılmıştır.
Mülteci veya yabancılarla birlikte yaşam kurulurken okullardaki ve toplumlardaki kırılganlıkların belirlenerek, hangi koşullarda birlikte yaşamaya alışılacağı konularında yol haritası oluşturma çalışmaları yer almıştır.
Azınlıkların ve mültecilerin sosyal hayata uyum sağlaması için işbirlikçi çalışmaları öne çıkarılmıştır. Proje çalıştaylarında, özel sosyal konular ele alınmıştır. Bu konular; “Üzülmektense anlamak”; “Sosyal dışlama yerine yardım etmek”; “Asimilasyon değil, entegrasyon“, “Eşit onur ve karşılıklı saygı” “Çok kültürlü bir ortamda kimlik oluşturma” “Ayrımcılık, Çoğulculuk ve hoşgörü”, "Zarar vermeden sürdürülebilir çözümler üretmek" ile ilgili olmuştur.”
Proje çalıştayları ana başlıkları;
Proje çalıştayları ana başlıkları; Romanya Çalıştayı; Roll Methot Yöntemi İtalya Çalıştayı; Travmatik Yaşam Olarak İltica Portekiz Çalıştayı; Film Festivali Belçika Çalıştayı; Mülteci Gençlerin İşlevselliği Türkiye Çalıştayı; Sosyal İklim Bu çalıştaylarda Galatasaray Ünv. Sosyoloji Bölümünden ,Doç Dr. Didem Danış , Yaşar Ünv. Uluslar arası İlişkiler Bölümünden Doç.Dr.Gökay ÖZERİM ve İtalya Potenza Göç Çalışmaları ekibinden Valerio GİAMBERSİO uzman eğitimi gerçekleştirmişlerdir.
Proje sürecinde ; Algı Ölçeği Analizi, Küresel Göç Analizi, Uyum Analizi, Mülteci Tutum Analizi, Destek Haritası Analizi ile Entegrasyona yönelik çok sayıda anket uygulanmıştır.
Bundan Sonra Kelebek Etkisi Yaratarak projenin daha geniş kitleye yaygınlaştırılması gerçekleştirilecektir.